Wednesday, October 3, 2012

Ibu-ibu / Bapa-bapa Tolonglah jangan hina / herdik anak-anak

marah anak itu perlu tapi lihat situasi dan keadaan


Sekali lagi saya mohon pada ibu-ibu / bapa-bapa..tolonglah jangan herdik anak2..kesian pada mereka. Apa bila berlaku situasi ini anak-anak akan tersepit dalam masalah ini. Nak di lawan DERHAKA..nak di terima segala cemuhan terasa sedih / kecewa / mcm2 lagi perasaan akan timbul. Manakan tidak di cemuh oleh ibu sendiri bukan orang lain...anak2 lain mendapat pujian dan galakan dari ibubapa mereka..tapi anak2 ini menanggung derita.

Terima la kekurangan anak...terimalah ketentuan Tuhan. Jangan di sumpah seranah anak..itu amanah Allah...kalau kamu tidak menjaga anak bermakna kamu tidak menjaga amanah Allah. Anak-anak yang belum cukup umur sekiranya ia berbuat baik ibubapa mendapat pahala.

Kalau anak ini sudah dewasa bagi anak2 ini peluang untuk fikir dan membuat keputusan. Kita sebagai ibubapa, hanya menunggu apa keputusan anak ini, baru kita buat keputusan..bukan meletakkan kesalahan yang belum tentu itu adalah kesalahan atau kesilapan.

BAGI MEREKA PELUANG UNTUK BERFIKIR UNTUK MEMAHAMI HIDUP INI..jangan di sebabkan kita ibubapa ada masalah anak juga yang tertanggung.


No comments:

Post a Comment