Wednesday, October 13, 2010

Soalan

salam...saya nak bertanya beberapa pertanyaan boleh? 1-bagaimana nak mengajar iqra dengan lebih cepat dan berkesan?


Salam
Sebenarnya kaedah Iqra' ni adalah kaedah cepat dan berkesan tinggal lagi bila kita nak mula mengaji dan mengajar anak2 kita mengaji.

Saya kongsikan dari pengalaman saya ye. Secara ringkasnya :

Pertamanya bergantung pada tahap kecekapan dan tahap ingatan anak2.
Yang ni kena lihat sendiri tahap-tahap anak. Ada yang senang dapat tapi mudah lupa, ada yang susah dapat, tapi bila dah dapat laju je lepas tu, ada yang senang dapat dan senang ingat dan laju. Jadi kena peka dengan tahap2 anak.

Keduanya Bergantung pada cara pembelajaran dan tunjuk ajar.
Kita yang mengajar nak kena kreatif, bukan main baca saja. Sebab ada sesetengah anak2 ni dia hafal tapi tak kenal. Kalau jadi macam ni memang akan problem. Jadinya bila dah baca tu dan agak-agak macam dah dapat, cuba random kan tunjuk pada bacaan boleh mula dari bawah, tengah asalkan tidak menurut turutan.

Ketiganya Suasana persekitaran
Suasana ni kalau boleh jangan dalam keadaan bising. TV tutup. Sebab kita nak dia mengaji tu dia sebut dia dengar.

Keempat mesti ada minat.
Ni kalau ada minat mmg cepat dapat. Tapi tak semua budak.

note: Bila kita ajar mengaji pada anak, secara tak langsung kita dapat menilai tahap ingatan anak2.

No comments:

Post a Comment