Friday, September 29, 2017

Perjalanan ke Duyung Melaka


Assalamualaikum.

Dari tol air keruh boleh masuk ke duyung melaka, sebelum sampai ke telaga Hang Tuah kalian akan bertemu dengan masjid ni. Masjid Laksamana Hang Tuah. cuba perhati warnanya, kenapa mesti kuning dan hijau..Negeri manakah  yang warna benderanya warna hijau kuning..dan apa kaitan dengan panggilan Hang ? Dalam masjid ni kalau kalian masuk akan terlihat seperti masjid masjid kampung hulu..masjid terengkera, hampir sama design dan suasananya.

Ok dari masjid ni akan terus menuju ke telaga hang tuah.


pandangan masjid dari dalam kereta. (snap dari dalam tunggu zohor jap)


ikut saja sign board. papan tanda yang mengarahkan kalian ke telaga hangtuah.


ni menumen yang ada setelah tiba ke telaga hangtuah. boleh pakat2 baca.gambar di atas di ambil dari sudut pintu masuk. sunyi dan lengang......"krik..krik.."


gambar di atas ni pula di ambil dari sudut telaga..kalau di lihat ada papan cerita berkenaan peristiwa Hang Tuah dan rakan2nya. 

Ni lah Telaga Hang Tuah.


ada ikan dalam telaga..perasan tak macam capal nabi bentuk telaaga ni. air mmg jernih dan sedap kalau minumsaya di sambut oleh seekor ikan dalam telaga...sebenarnya ada 2 ekor.sedap kucing ni melepak.
telaga ni kalau perati macam bentuk capal nabi..nampak?

sekiranya kalian ada masa boleh lah datang melawat..mmg byk tempat menarik sekitar duyung ni.MUZIUM HANG TUAH  di Duyung.

No comments:

Post a Comment